U.S.A. – Cuba

Jeeej we zijn in Havana! We zijn nog een paar nachten gebleven in de comfortabele airbnb in een buitenwijk van San Fran. Naast de motoren wegbrengen en voorbereiden voor Cuba hebben we vooral heel veel eh.. gekookt en gekookt en gekookt haha! Wat een feest om weer een eigen keuken te hebben na maanden op een één-pits gasje. We hebben pasta met eigengemaakte pesto saus gemaakt, verse lasagne, ravioli met een saus van gegrilde pompoen, geitenkaas, nootjes en salie etc etc. We deelden het huis met Andrea, een jonge vrouw uit Minnesota die daar voor werk naartoe verhuisd is maar nog geen permanente woonruimte kon vinden. En dat was heel gezellig. ’s Avonds met een wijntje er bij vertelde ze ons van alles over Amerika wat we nog niet wisten en we hadden interessante discussies met haar over Trump, armoede, wapenbezit in de USA, drugsproblematiek in San Fran enzovoorts. Verder veel gelezen. Ik heb een boek gekocht over de geschiedenis van GMO’s (je hebt hier veel genetisch gemanipuleerd voedsel in de winkels) en probeer er nog steeds een mening over te vormen.

Voorbereiden voor Cuba was best nog wat werk. Wat het niet makkelijk maakte is dat we de Nederlandse nationaliteit hebben maar vanaf de USA vliegen. Je kan dan bijvoorbeeld niet vooraf inchecken en waar Nederland zegt dat je bij je visum aanvraag moet zeggen dat je toerist bent, zegt de USA dat je dat juist niet moet doen. Naast een visum moet je een verzekeringsverklaring hebben, een uitreis ticket, een gele koorts vaccinatie bewijs. En dan moet je in het vliegtuig nog een toeristenkaart en nog twee andere onbeduidende formulieren invullen.. Enfin, uiteindelijk was dat ook allemaal niet zo’n probleem. De reis hierheen ging prima. Vanaf San Fran vlieg je in 5 uur naar Miami en daar kan je meteen overstappen op de vlucht naar Havana. Die laatste vlucht was maar halfvol dus we hadden lekker veel ruimte. Het is maar 45 minuten vliegen van Miami naar Havana. Onderweg zie je tropische eilandjes met azuurblauwe riffen er omheen, prachtig.

En dan ben je ineens in Havana. Wauw waar moet ik beginnen! Ik vind het helemaal leuk hier! Het is echt een andere wereld. Bij het vliegveld moet je je hele papierhandel bij de juiste mensen inleveren maar dat is zo gebeurd. Behalve je paspoort en de medische verklaring werd er eigenlijk niet echt naar gekeken. Niets van de uitgebreide ondervragingen die we in Canada en de USA wel kregen, en waar ik me best een beetje zorgen om had gemaakt. De douane beambten waren heel vriendelijk, ze zitten gewoon midden in de hal aan houten bureautjes haha. We hadden van te voren een taxi besteld die ons naar het hostal bracht, dat was namelijk net zo duur als terplekke. Eenmaal buiten word je overvallen door een dikke, warme, vochtige deken. Alsof je de Burgers bush inloopt. En sigaren, die ruik je ook meteen. In de taxi naar Havana Vieja keken we onze ogen uit. Alles en iedereen loopt gewoon over de ‘snelweg’. Ik zag enorm vervallen gebouwen en palmbomen vol kokosnoten. De lucht ruikt anders, een beetje zoetig en het deed me aan Indonesië of Taiwan denken. Ik blijf het altijd een beetje wonderlijk vinden, dat vliegen. Dat je in een paar uur helemaal ergens anders kan zijn.

Het hostal was echt prima, eigenlijk is het een casa particular. We zitten midden in Havana Vieja aan de achterkant van het gebouw. Aan een soort binnenplaatsje. Je hoort hier van alles. Lachende mensen, iemand is trompet aan het spelen, een krijsende baby, rammelende pannen in het huis naast ons en er word regelmatig van de ene naar de andere verdieping met elkaar gecommuniceerd haha. En we zitten aan de achterkant van een bakkerij dus het ruikt hier heerlijk. We moeten 7 trappen omhoog. De kamer heeft airco.. wat een verademing. Normaal let ik daar nooit zo op maar nu is dat wel heel erg fijn. Uit de douche komt een pisstraaltje water, maar dat is wel warm. En de koelkast is gevuld met flessen koud water en blikjes bavaria en holandia bier (nooit van gehoord). En het ontbijt mensen…. Oehlala.. daar worden we best wel blij van. Tropische fruitsalades met banaan, guave en papaja (en nog een vreemde vrucht die ik nog niet geïdentificeerd heb). Omeletje, papaja sap, broodjes en pannenkoekjes met mangosaus. En hele sterke koffie! We ontbijten met alle andere gasten aan één grote tafel. O.a. met een Duits gezin met twee meiden van rond de 18. De ouders waren een Salsa cursus aan het doen (ik moet er niet aan denken met die hitte). Het deed me denken aan de leuke city trips die mijn ouders met mijn zusje en mij maakte toen wij die leeftijd waren, en hoe gezellig dat altijd was. Onze Duitse salsa vrienden vonden het zelf ook wel een beetje warm, ze douchte drie keer per dag en als wij ‘s middags langs hun kamer liepen lag vaders daar standaard met de deur open in z’n onderbroek op bed hahaha. Er was ook een gezamenlijke huiskamer met een balkon waar vanaf je uren mensen zou kunnen kijken.

Op de eerste dag hebben we door de stad gewandeld. Eigenlijk hoef je niet meer te doen dan dat. Er gebeurd van alles op straat. De mensen zijn altijd buiten. Aan het eind van de middag is er overal muziek. Heel leuk! De barretjes lopen over en mensen staan op straat te dansen. Het is precies zoals ik me Havana had voorgesteld. Afgebladderde gebouwen, druk en warm, mooie oude pleinen, straathonden en katten en natuurlijk de mooie auto’s, voor elke mooie oude Amirkaanse auto rijdt er ook een oude lada rond met evenzoveel roet uitstoot. De tweede dag hebben we over de Malecon gewandeld. Die 8km lange boulevard langs de zee. Ook daar gebeurd van alles, er werd o.a. een videoclip opgenomen voor een band waarbij de bandleden voor de zon beschermd werden met parapluutjes. Het was alleen echt veel te warm. Van die hitte waarvan na 10 minuten lopen al je kleren aan je lichaam plakken, juk. ’s Avonds de stad in. Overal zijn bandjes aan het spelen. Op het oude plein speelden er drie lekker door elkaar heen. We hoppen van het ene naar het andere barretje. Op de derde dag zijn we naar het Capitola gelopen, een gebouw naar het witte huis, maar dan net een paar meter hoger. Deze keer iets vroeger op de dag, maar het is nog steeds wel heeeel warm.

We proberen lokaal te eten maar dat is nog niet zo makkelijk. Doordat er zo weinig verkrijgbaar was in Cuba hebben ze niet een heel sterk ontwikkelde eigen keuken. We hebben tot nu toe Mexicaans, Italiaans gegeten en donuts met vreemde zoete pasteitjes met kaas en poedersuiker als lunch. Er zijn heel veel Italiaanse restaurants omdat die ingrediënten wel makkelijk te verkrijgen waren. Vegan eten is er echt niet bij. Daar waren we al een beetje op voorbereid en om onze maagjes te laten wennen hebben we in San Fran weer wat kaas en ei op ons menu gezet. Maar alles is hier best heel kazig en mijn maag doet al dagen pijn.

Het is hier trouwens nu niet zo druk met toeristen. Het is nog steeds een beetje regenseizoen en het toeristen seizoen begint pas echt in november. Van het regenseizoen merken we alleen wat ‘s avonds. Dan heb je hele heftige buien met onweer. Gelukkig hebben we van onze Duitse vrienden een paraplu gekregen. Maar overdag is het gewoon droog. Je wordt op straat wel lastig gevallen. Maar niemand houd echt aan. Als je nee zegt is het meteen afgelopen. Veel minder vervelend dan in Istanboel of Marrakesh bijvoorbeeld. Oh en nog iets leuks wat we ontdekt hebben, Cuba is natuurlijk het land van de rum.. en je kan je mojitos hier gewoon “para llevar” bestellen, meenemen de straat op. Dan krijg je een glazen pot met een mojito er in (jaja ze zijn erg inventief hier) en daar mag je gewoon mee over straat lopen, pot brengen we de volgende dag terug.

Verder hadden we weer een jetlag. Ik iets meer dan Erik. Het is mistig in de bovenkamer haha. Op dag één moest ik echt mijn best doen om wakker te blijven. Na onze stadswandeling, toen Erik lunch was gaan halen lukte het me niet en om half 11 lag ik alweer te pitten. Na de lunch viel Erik in een diepe slaap. Toen hij weer wakker was viel ik weer in slaap. Dat ging lekker haha. Deze keer doe ik het rustig aan want bij aankomst in Vancouver heb ik het niet goed gedaan. Te veel, te snel waardoor ik op de derde dag bijna flauw viel. We hebben een paar dagen om de stad te verkennen en dan verhuizen we naar het gastgezin voor de cursus.. Hopelijk hebben die airco..